Terug naar vorige pagina

Oefening 'Pelikaan'

19 Mei 2018 om 07:15

NOORDWIJK  2018-05-19  Vanmorgen was er een multidisciplinaire oefening aan boord van het vissersvaartuig KW-88 'Pelikaan'  Melding was brand / explosie en slachtoffers aan boord. Diverse hulpdiensten deden hieraan mee.

Multidisciplinaire oefening op de Noordzee

Op zaterdag 19 mei bevond het vissersvaartuig KW-88 ‘Pelikaan’ zich ter hoogte van Noordwijk. Bij het legen van de netten ontplofte er een explosief aan dek van het schip. Hierbij vielen 2 ernstig gewonden. Een andere opvarende rende naar de gewonden toe en brak bij een misstap van een trapje zijn enkel. Tevens brak er brand uit. Dit was het oefenscenario waarmee tal van hulpdiensten ingezet werden.

Jaarlijks wordt er een multidisciplinaire oefening op het strand en op zee georganiseerd, waaraan de hulpdiensten uit Katwijk en Noordwijk alles uit de kast halen om de hulpverlening zo goed mogelijk te doen slagen.

Omstreeks 09.00uur ontving het Kustwachtcentrum in Den Helder het noodbericht van de KW-88 en alarmeerde vervolgens de KNRM stations van Katwijk en Noordwijk. Door de meldkamer in Den Haag werden ambulanceteams, Mobiel Medisch Team, brandweer en politie naar het strand gedirigeerd.

De brandweer en de medische teams werden met behulp van de 2 reddingboten naar het incident schip gevaren. Aan boord moesten de hulpverleners levensreddend optreden bij de  LOTUS slachtoffers die ernstig gewond waren. De brandweer bluste een brandje en moest ingezet worden bij 1 van de slachtoffers die geperforeerd was door een stalen pijp.Op het strand vond er een zogenaamd motorkap overleg plaats tussen de Officieren van Dienst brandweer, politie, GHOR en de SAR Liaison Kustwacht.

Nadat alle slachtoffers gestabiliseerd waren werden zij per reddingboten afgevoerd naar het strand. Vanaf het strand werden de slachtoffers de kust-hulpverleningsvoertuigen naar de Ambulance Overname Plaats vervoerd.

Na afloop hielde alle ingezette hulpverleners een debriefing. Waar de communicatie bij de meeste oefeningen een punt van aandacht was, verliep dat deze keer uitstekend was de eindconclusie. Alle hulpdiensten kijken terug naar een geslaagde oefening!

TEKST: KNRM


Datum 19-05-2018
Tijd 07:15
Melding Oefening
Adres Noordzee
Plaats Noordwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..