Terug naar vorige pagina

Katwijkse Reddingsbrigade kijkt tevreden terug op het zomerseizoen 2016

6 Okt 2016 om 08:00

KATWIJK 2016-10-06

Persbericht
6 oktober 2016

Katwijkse Reddingsbrigade kijkt tevreden terug op het zomerseizoen

‘einde strandseizoen’

Aan het einde van het zomerseizoen maakt de Katwijkse Reddingbrigade de balans op. Het afgelopen seizoen mag bijzonder genoemd worden. Na vele trouwe jaren van dienst is er vorig jaar afscheid genomen van de beide oude strandposten. Dit seizoen werkten de lifeguards van de KRB naar volle tevredenheid vanuit de nieuwe strandposten en is het all terrain vehicle (ATV) in gebruik genomen, waardoor patrouilles op het strand nog directer contact hadden met de strandbezoekers. Het seizoen begon door het mooie voorjaarsweer al vroeg voor de vrijwilligers van de brigade, het mooie nazomer weer maakte uiteindelijk dat het wachtseizoen met twee extra weken is verlengd.

De reddingsbrigade werkt volgens het preventieprincipe. Door veel te patrouilleren op zee en het strand en gevaarlijk muien preventief af te zetten met waarschuwingsborden en boeien zijn veel ongevallen voorkomen. Verschillende reddingsbrigades hebben deze werkwijze dit jaar overgenomen na verdrinkingsongevallen door o.a. muien in hun bewakingsgebied.  Ook door het uitbrengen van voorlichtingsmateriaal, zoals animaties, poster en folders is flink ingezet op preventie van verdrinkingsongevallen. Speciale dank gaat uit naar de paviljoenhouders, de gemeente Katwijk  en de ondernemers in de toeristenbranche voor de verspreiding van deze materialen.

Ondanks de preventieve werkwijze zijn de lifeguards van de KRB het afgelopen seizoen 75 keer in actie gekomen voor grote hulpverleningen. Regelmatig is de hulp van de KRB daartoe ingeroepen via de 112-meldkamer, voor wie de reddingsbrigade geldt als ‘first responser’ bij calamiteiten op het strand.

Ieder weertype brengt z’n eigen risico’s met zich mee. Op de dagen met veel wind hebben de lifeguard vele malen hulp verleend aan watersporter in problemen. Op de dagen met veel zon en hoge temperaturen laat de hulpverleningsrapportage vooral hulp bij vermissingen en assistentie in zee zien. Verscheidene malen is er door verschillende eenheden gezocht naar vermiste zwemmers in zee. Alle vermisten zijn uiteindelijk teruggevonden.  De lifeguards hebben verschillende keren hulp verleend bij levensbedreigende situaties, zoals een neergestorte paraglider, een hardstilstand en een hevige allergische reactie. In veel van deze gevallen is naar ieders tevredenheid vakkundig samengewerkt met andere hulpverleningsorganisaties zoals de KNRM, de ambulancedienst, buurbrigades en de politie. Op de facebookpagina van de KRB zijn van verschillende hulpverleningen verslagen geplaatst. Door ’vrienden’ te worden met de Katwijkse Reddingsbrigade wordt u via de sociale media op de hoogte gehouden van de laatste hulpverleningen.


Datum 06-10-2016
Tijd 08:00
Melding Overige
Adres Boulevard
Plaats Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..