Terug naar vorige pagina

Persbericht Katwijkse Reddingsbrigade ivm het verwachte zomerweer

15 Juli 2016 om 15:30

KATWIJK 2016-07-15

Goed voorbereid naar het Katwijkse strand
Volgens de weersvoorspelling komt er warmer zomerweer aan en dus zullen veel mensen het water opzoeken voor verkoeling. De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) waarschuwt badgasten, die hun eerste zomerduik willen maken,  voor overschatting van hun zwemvaardigheid. Steeds vaker moeten strandwachten/lifeguards reddend optreden en ook het aantal ongevallen met fatale afloop neemt landelijk toe. De KRB adviseert, in navolging van Reddingsbrigades Nederland, dan ook om alleen het zeewater in te gaan als je zwemvaardig en fit bent. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in gaan, ga dan maximaal tot je knieën te water.

www.veiliginzee.nl
Door preventief toezicht te houden op het strand en in de zee en door advies te geven hoe en waar je veilig kan zwemmen hoopt de Katwijkse Reddingsbrigade ongevallen te voorkomen. Op de website www.veiliginzee.nl staan verschillende informatieve animaties en informatiefolders, die voorlichting geven over de gevaren van de zee, o.a. over de muien. Stel je voordat je de zee in gaat eerst op de hoogte van de gevaren. De strandwachten van de KRB informeren je graag over de gevaren die op het moment dat je op strand bent actueel zijn. Ook kunnen zij precies aangeven waar de muien liggen.

Polsbandjes
Een vol strand zorgt er voor dat veel ouders en kinderen elkaar uit het oog verliezen. Op beide strandposten zijn gratis polsbandjes beschikbaar waarop ouders hun mobiele nummer kunnen noteren, zodat ouders en kinderen snel herenigd kunnen worden als kinderen plotseling uit het oog zijn verloren. Wijs kinderen op de verdwaalpaal in de buurt van waar ze op strand zitten.

Niet te lang in de zon
Lang in de zon liggen, zonder voldoende vocht te drinken is er de oorzaak van dat warmtestuwing kan optreden. Bij een te late reactie kan dit zelfs een hitteberoerte veroorzaken. De KRB adviseert iedereen die naar het strand komt voldoende vocht te nuttigen en af en toe verkoeling te zoeken in het water of in de schaduw. Wees voorzichtig met alcohol.

Afritten
Op drukke zomerdagen zijn veel van de beschikbare afritten slecht toegankelijk door de geparkeerde fietsen en scooters. De KRB wil ook namens de andere hulpverleningsinstanties iedereen dringend verzoeken om de afritten vrij te houden voor de hulpdiensten.

Tips van de Reddingsbrigade om komende zomer veilig van een dagje aan zee te genieten:

1.    Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht wordt gehouden. Volg aanwijzingen van de strandwachten/lifeguards op.

2.    Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen. Dan kan je snel ingrijpen als het nodig is. Doe jonge kinderen daarnaast goedgekeurde zwembandjes of reddingsvestjes aan.

3.    Bedenk of je vaardig en fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten en smeer goed in met zonnebrand.

4.    Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën het water in.

5.    Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt) of in de watering.


Datum 15-07-2016
Tijd 15:30
Melding Overige
Adres Boulevard
Plaats Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..