Terug naar vorige pagina

Zaterdag 9 juli Sar Katwijk 2016

7 Juli 2016 om 08:00

KATWIJK 2016-07-09  De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) organiseert dit jaar op aankomende zaterdag 9 juli SAR Katwijk 2016. Dit toonaangevende evenement is het hoogtepunt van het jaar voor de vrijwilligers van de KRB. De Katwijkse Reddingsbrigade verwacht een groot en gemêleerd publiek. Het doel is om iedereen iets te leren over het reddingswerk door te laten zien welk materieel wordt gebruikt en te demonstreren hoe samenwerking tussen mensen van levensbelang kan zijn. SAR Katwijk vindt plaats op het strand en op de Boulevard, vlakbij de Vuurtoren.

SAR Katwijk blijft groeien. Dit jaar zijn er weer meer deelnemers dan vorig jaar. Op de Boulevard is van alles te zien, te doen en te beleven bij de staticshow. Historische brandweervoertuigen, stands van organisaties als het Rode Kruis, ANWB en Reddingsbrigade Nederland en een springkussen en klimtoren voor de kinderen.

Op het strand en in de zee vinden de gehele dag demonstraties plaats die laten zien wat het reddingswerk aan de kust inhoudt. Aan het einde van ochtend wordt op de Boulevard een ongeval in scene gezet waarbij diverse hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance samenwerken om slachtoffers te helpen.

Op de Zuid-Boulevard zal een landingsplaats ingericht worden. Helikopters zullen daar landen en ook van afstand te bezichtigen zijn. Verder staan er op de Boulevard ook diverse voer- en vaartuigen van de verschillende hulpdiensten opgesteld.

De KRB is een grote vereniging die zich inzet voor de veiligheid op het strand. Dat doen zij preventief door voorlichting, zwemlessen en patrouilles. Op het gebied van voorlichting heeft de KRB dit jaar flinke stappen gezet. Er zijn voorlichtingsanimaties (zie krb.nl) en ander beeldmateriaal gemaakt die worden gebruikt om strandbezoekers te laten zien hoe ze veilig in de zee kunnen zwemmen.

De vrijwilligers van de brigade verlenen ook eerste hulp in het geval van een incident of ongeval. Een vaak onschuldige kwallenbeet wordt behandeld, maar een zoekactie op zee bij een melding van een watersporter in nood behoort ook tot de taken van de KRB. Een keer per jaar nodigt de KRB collega-hulpverleners uit tijdens SAR Katwijk om te laten zien wat zij doen om een strandbezoek leuk en veilig te laten zijn.

Op zee demonstreren diverse deelnemers hun mogelijkheden. De reddingsbrigade zelf gebruikt de reddingsboten SR8 en RibCraft om te patrouilleren of direct hulp te kunnen bieden op zee. Daarnaast hebben zij Rescue Waterscooters om zeer snel hulp te kunnen bieden. De KRB biedt hulp tot ongeveer een kilometer uit de kust

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij is uiteraard ook aanwezig tijdens SAR Katwijk. Onder andere reddingsboot De Redder van station Katwijk verzorgt een aantal demonstraties.

De Kurt Carlsen, de eerste gemotoriseerde strandreddingboot, komt vanuit Noordwijk varend naar Katwijk. In Katwijk zal deze historische bezienswaardigheid aan strand komen en vervolgens static te bewonderen zijn.

De patrouillevaartuigen van de Nederlandse Kustwacht zijn grote, indrukwekkende boten. Zij doen hun werk op volle zee, langs de Nederlandse kust. Een van de vaartuigen zal tijdens SAR Katwijk een demonstratie geven.

Ook in de lucht is veel spektakel. De traumahelikopter assisteert bij hulpverlening bij een groot ongeval. De SAR-helikopter in dienst van de Kustwacht demonstreert de redding van een slachtoffer vanaf een schip. En in het kader van innovatie wordt net als vorig jaar de mogelijkheid van drones bij opsporings- en reddingswerk weer gedemonstreerd.

Meer informatie over de SAR Katwijk 2016, het werk van de Katwijkse Reddingsbrigade en het voorlichtingsmateriaal kunt u vinden op www.krb.nl of www.sarkatwijk.nl.


Datum 07-07-2016
Tijd 08:00
Melding Overige
Adres Boulevard
Plaats Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..