Terug naar vorige pagina

Noordwijk & Katwijk openen deuren voor publiek tijdens Reddingbootdag

25 April 2016 om 07:42

KNRM Noordwijk & Katwijk openen deuren voor publiek tijdens Reddingbootdag

Op zaterdag 30 april organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op 45 locaties. Dé dag om actief kennis te maken met het reddingwerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Beleef het mee!

Bij de KNRM draait alles om vrijwilligerswerk, het reddingswerk kan niet bestaan zonder de 1.300 vrijwilligers. Met hart en ziel zijn velen al jaren verbonden aan hun reddingstation. 365 dagen per jaar staan ze klaar. Niet elke dag voor een redding, maar wel 24 uur per dag beschikbaar.

De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. En voor die mensen is de Nationale Reddingbootdag. Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.

“Donateur? Meevaren! Meevaren? Donateur worden!”

Als dank voor die vaak jarenlange steun halen de vrijwilligers op 30 april alles uit de kast. En het allermooiste: jong en oud mogen, net als een echte redder, mee op de reddingboot. 30 april is ook een uitgelezen moment voor niet-donateurs om kennis te maken met de KNRM en om in te schrijven als nieuwe donateur.

Zowel in Noordwijk als in Katwijk kunnen donateurs met de reddingboot meevaren, indien de weersomstandigheden dit toelaten. De reddingboot ‘Paul Johannes’ van station Noordwijk zal op het strand ter hoogte van de vuurtoren (afrit 19) staan en de reddingboot ‘De Redder’ van station Katwijk op het strand ten Noorden van de uitwatering.

Demonstraties en bezienswaardigheden
Bij de vuurtoren van Noordwijk kan de tot varend monument gerestaureerde reddingboot ‘Kurt Carlsen’ worden bezichtigd. Deze reddingboot deed dienst in Noordwijk van 1953 tot 1990. Rond 13:00 uur kunnen bezoekers een lancering met behulp van de even oude, ook gerestaureerde tractor ‘Zeeëgel’ bekijken. De locatie is op het strand bij afrit 19.

Op het grote parkeerterrein naast het boothuis van station Katwijk zullen gedurende de hele dag medewerkers van de brandweer en ambulancedienst diverse demonstraties geven. Verspreid over het terrein zijn er ook diverse historische brandweervoertuigen en een ambulance. Samen met Gert de Ruijter van DRRAO mogen jong en (oud) kleine brandjes blussen. En verder zijn de politie, het Rode Kruis en de reddingsbrigade aanwezig en hun materiaal te bezichtigen. 

Op de grasweide naast het boothuis zullen leden van de Politie Honden Vereniging Katwijk een aantal spectaculaire demonstraties laten zien. Voor de allerkleinsten staat er een springkussen, kunnen gezichten weer mooi geschminkt worden en zal Rinus Redder van dichtbij te zien zijn! Er is een nieuwe fotopresentatie en worden er diverse demonstratie video's getoond.

Reddingbootdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt in 45 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid- Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer en Markermeer gehouden.

Kijk op de website www.knrm.nl/reddingbootdag voor routebeschrijvingen, plaatselijke programma’s, richtlijnen voor bezoekers en nog veel meer.


Datum 25-04-2016
Tijd 07:42
Melding Inzet K.N.R.M boten
Adres Strand
Plaats Noordwijk en Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..