Reddingsbrigade

*/ ?>
Terug naar vorige pagina

Casparis weer even terug in Katwijk

20 Juni 2018 om 08:00

KATWIJK 2018-07-14  Tijdens SAR Katwijk op 14 juli as. is een bijzondere reddingsboot voor even terug in Katwijk: de Casparis. Deze houten motorstrandreddingsboot- was van 1980 tot en met 1994 gestationeerd in Katwijk en veel Katwijkers zullen zich de gang van de boot vanuit het oude boothuis aan de Rijnmond naar het strand nog herinneren.

Katwijk kent een historie als vissersdorp, maar heeft ook een rijke historie op het gebied van het reddingswerk. KNRM station Katwijk is een van de oudste reddingsstations in Nederland. Sinds een jaar na de oprichting van de KNRM, in 1824, is er een reddingboot in Katwijk gestationeerd. Anno 2018 is niet meer in te denken dat men ruim honderd jaar geleden met een roeiboot het water op ging om mensen te redden. Momenteel hebben de redders de beschikking over reddingboot ‘Edith Grondel’ van het type Valentijn, snelle motorboten en zelfs waterscooters.

KRB 95 jaar
Ook de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) is een begrip in Katwijk want sinds 23 maart 1923 beschikt het dorp over een reddingsbrigade. Voor de organisatie van SAR Katwijk was dit  95-jarig jubileum aanleiding om in samenwerking met de vrijwilligers van de Noordwijkse Stichting Kurt Carlsen de Casparis op zaterdag 14 juli naar Katwijk te halen. De Casparis  begon haar ‘loopbaan’ van 1962 tot 1979 in Scheveningen en werd in 1980 in Katwijk gestationeerd als vervanger van de reddingsboot ‘Barend van Spreekens’. In 1995 werd de Casparis, als laatste houten strandreddingsboot, in Katwijk bedankt voor de bewezen diensten en opgevolgd door een nieuw type reddingboot, ‘de Antje’.

De Casparis was niet alleen gestationeerd in Katwijk maar is er ook gebouwd op de werf van de gebroeders Taat. De bouw kostte destijds tachtigduizend gulden en werd bekostigd vanuit een nalatenschap van de familie Wolff. Een van de kinderen van het gezin Wolff mocht de boot een naam geven en zij koos daarvoor de meisjesnaam van haar moeder: Casparis.

Oudje in actie
Momenteel maakt de Casparis deel uit van de vereniging Oude Reddings Glorie. De Casparis zal zaterdag 14 juli vanuit Medemblik varend naar SAR Katwijk komen. Een tocht van enkele uren met een snelheid van ongeveer 7,5 knopen. De boot doet mee met enkele demonstraties maar is ook voor het geïnteresseerde publiek te bewonderen op het strand. Wij hopen u te zien op zaterdag 14 juli tussen 10.00 – 16.00 uur.

Foto:  KNRM Katwijk


Datum 20-06-2018
Tijd 08:00
Melding Overige
Adres Boulevard
Plaats Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..