Terug naar vorige pagina

Koning opent Engelandvaardersmuseum

4 Sept 2015 om 11:45

NOORDWIJK 2015-09-04

Zijne Majesteit de Koning opende vrijdagmiddag 4 september Museum Engelandvaarders in Noordwijk. De Koning kreeg onder andere een rondleiding door het museum en spreekt na afloop met enkele Engelandvaarders.

Het museum is gehuisvest in één van de bunkers van de Atlantikwall, de door de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog aangelegde vesting aan de Europese kust. Ongeveer 2.500 mannen en vrouwen probeerden uit Nederland te ontsnappen om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Ruim 1.700 slaagden erin Engeland te bereiken, maar velen kwamen bij de overtocht om het leven.

Het museum toont de riskante situaties en dilemma's waar de Engelandvaarders en hun helpers voor kwamen te staan. Ook is er aandacht voor de activiteiten van de Engelandvaarders bij onder andere de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en het Bureau Bijzondere Opdrachten. Daarnaast brengt het museum de band tussen de Engelandvaarders en Koningin Wilhelmina in beeld.

Museum Engelandvaarders is tot stand gekomen met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Nationaal Archie


Lees meer: BlikOp Noordwijk - Konining opent Engelandvaardersmuseum
Bron: BlikOp

 


Datum 04-09-2015
Tijd 11:45
Melding Overige
Adres Bosweg
Plaats Noordwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..